Saturday, 3 September 2011

Diary Raya - Bahagian 1

Salam Aidilfitri.
Semoga kita semua beroleh hidayah daripada madrasah Ramadhan yang telah berlalu.

My Raya schedule is quite pack. So, if I happen to only have a week of Raya holiday, I won't be able to visit anyone in Tangkak.

I have 2 kampongs. One is a real kampung in Kota Tinggi (Father's side) and the other one is in Gombak (kampung la sangat...haha). This year, we went to Kota Tinggi first because my Atok in Gombak won't be home until 1st Syawal in the afternoon. So, here goes my cerita bergambar.

Raya pertama


Makan lepas balik sembahyang raya (My father with Embah)

Gitar tutorial di pagi raya? 

Tak ramai yang ada kat rumah Embah (atuk dalam bahasa jawa) ni. Ada Embah berdua dengan family Paman Manaf je sebab memang tahun ni bukan turn semua orang untuk raya kat sini dulu.

Berkemas untuk bertolak balik ke Tangkak sebelum bergerak ke Gombak

We had a few hours of break at the pit-stop so that the driver i.e my father could get his rest. Itu je lah masanya untuk aku menjejakkan kaki ke rumah pada hari raya...huhu

Sampai je kat rumah atuk petang tu, yang lain pun dah sampai. Atuk pun baru sampai dari airport sebab flight delayed. Nasib baik dapat balik rumah...Alhamdulillah....

Bersalam-salaman (pusingan pertama) di petang raya pertama....minta maaf dan dapat duit raya


sementara tunggu giliran, posing dulu!

yang berdua ni pun sama

macam akad nikah la pulak bapak aku ni...hehe

 Raya kedua


pekerja2 kafe bersedia untuk bekerja 
Dari kanan: Manager (boss), akauntan, pencuci pinggan mangkuk (yang pakai apron), yang selebihnya waiter & waitresses

Bila semua dah sampai, bermaafan-maafan pusingan kedua pun bermula...

Ada dua pusingan sebab tak cukup korum untuk buat sehari



syok tengok drama di pagi raya...kalau semua ada lagi havoc!


Makan sekali lagi!! Kali ni baru lengkap sebab rendang dan lontong yang ditunggu telah tiba

kuah lodeh mak teh

nasi impit

rendang pak lang

lontong mak ngah

"air masak ni penting", kata manager

rajin pulak si samad ni panaskan rendang yang mak ngah bawak

makan time!
huhu...orang dapur terpaksa makan kat dapur je sebab tak muat semua nak duduk depan


lepas makan kita berehat-rehat pula

ataupun makan kerepek sambil berborak

mak-mak dan bapak-bapak pula dengar cerita atuk yang baru balik umrah


So, that wrapped up the sesi bermaaf-maafan...lepas ni, kita pergi beraya pula! But that would be in the next post...hehe 



No comments:

Post a Comment