Sunday, 9 August 2009

it may seems small, but it is important

"KUALA LUMPUR: Muar di Johor serta tiga bandar di Sarawak iaitu Sibu, Miri dan Samarahan, mencatat kualiti udara tidak sihat hari ini dengan bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) melebihi 100. Jabatan Alam Sekitar (JAS), melalui laman webnya, berkata kualiti udara di empat bandar itu merosot dengan bacaan IPU yang tinggi iaitu Sibu (197), Miri (176), Samarahan (122) dan Muar (135). "
i found the article in berita harian online (wonder if we'll find this kind of story in kosmo, metro, etc.)
when i came home for mid sem holiday last week, it was hazy. a condition that is rarely seen before. tangkak today is different from what it was. honestly, i like it better when not so many development were done.
zaman sekolah dulu, sangat seronok berbasikal ke sekolah. lagi-lagi kalau nak pergi darjah khas. memang best. udara pagi sabtu selalunya nyaman dan kereta pun tak banyak.
bila dah ada lesen motor, seronok pecut pagi-pagi nak pergi sekolah...sejuk...kalau pergi tuisyen malam-malam pun masih boleh menikmati udara malam.waktu tu angin malam masih sejuk.dah ada lesen kereta pun masih lagi suka naik motor. sebab suka open air.
tapi sekarang, dah tak berani nak bawa motor. joging dengan adik apatah lagi.basikal pun dah bertahun terperuk kat tepi rumah.
kalau dulu cuma ada satu tempat je yang ada traffic light. sekarang sampai saya pun dah lost count. dulu kereta pun tak banyak di atas jalan. dulu kesesakan lalulintas sangat jarang. kalau ada pak cik polis trafik biasanya sebab traffic light rosak. itu pun zaman sekolah rendah dulu.
tapi sekarang dah lain.semuanya gara-gara udara yang semakin tercemar. pokok-pokok besar pun banyak dah kena tebang. bahaya katanya, takut dahan patah dan hempap orang lalu lalang.kecewa betul bila nampak pokok kekabu besar yang famous sebab bawahnya ada warung sarapan dah tak ada. pokok-pokok besar tepi sekolah pun dah kena tebang sebab nak bina bangunan baru 3 tingkat untuk sekolah.tapi, yang ditebang tak diganti dengan yang setanding dengannya...
sekadar berkongsi cerita dan kehampaan.
juga berkongsi ingatan bahawa bumi semakin tenat.
let's conserve the energy and sources. and if next time you see me carrying a reusable shopping bag, you know why...
what i did may seem simple, but it will bring big effect if everybody is doing the same thing. and this is merely one example.
the issue that i brought forth may not get the same amount of attention as the PPSMI or ISA. but it is something that was initially small but has becoming bigger day by day.
"kadangkala kita terlupa perkara-perkara yang kita anggap kecil. tetapi perkara kecil inilah yang sebenarnya menyumbang"
-dr. A
Go planeteers, the power is in your hand.

2 comments:

  1. org kat sini da berkurun da gune paper bag sendiri..sempoi2..

    so harapnye Msian pon boley ikot care ni lah ye..

    ReplyDelete
  2. harap2nya begitu la
    apsal ko bleh jadi rex ni? t-rex ke??haha

    ReplyDelete