Sunday, 11 January 2009

isu biasiswa

malam pengenalan mpp. dlm byk2 ucapan mlm tu, ucapan dato' shukor antara yg menarik perhatian (though it's quite long). ada la beberapa kali dgr dia berucap, one that i can conclude is that he speaks from his heart. sbb tu la berkesan (unless you're not listening). Isu JPA mlm tu calon2 dari pandan ada ckp pasal biasiswa lambat dapat. ada yg kata terpaksa korek tabung utk beli makanan. setakat yang saya tau, senior2 ada yg dah nak habis semester pun x dpt2 lagi biasiswa.mmg kesian la.tp, saya bukan nak citer pasal senior. based on my observations of my own batch regardless medical or dental, i would say that dato' shukor had a point about financial management.. though i'd say that ramai jugak yg pandai jaga duit and i respect those people. tapi...ramai jugak yg x berapa nak control duit belanja.belanja ikut hati, kadang2 sampai tahap membazir pun ada. pernah ada yg pergi shopping sampai 2-3 ratus semata-mata sebab tension. ada jugak yg sedar diri terlebih berbelanja, tp dia kata 'nak buat mcm mana, mmg saya mcm ni..' ada jugak yang seleranya agak mahal..dan akhirnya menyusahkan diri sendiri mcm2 ragam.. ada kwn2 yg parents dia loaded skit, biasiswa jpa dah habis,masih ada biasiswa FaMa...tapi kesian la kat parents.patutnya dah dapat biasiswa ni x payah la nak mintak duit lagi.biarlah duit tu parents kita guna untuk benda2 lain.utk diorang sendiri,sbb selama diorang jaga kita apa2 pun mesti lebihkan kita. kalau nak beli sesuatu utk kepuasan sendiri mesti fikir berkali-kali sbb takut nanti nak guna duit tu untuk anak2. kalau yang ada adik2, biarlah duit tu parents kita guna untuk adik2.kurang sikit beban sbb x payah fikir pasal kita. kawan2, bukan niat nak mengutuk atau memburukkan, tapi nak ajak kwn2 berubah. belajar dpd pengalaman. duit xkan dtg bergolek..we have to work for it. skrg mungkin x rasa, tp nanti bila dah kerja, baru kita rasa.macam mana susahnya ibubapa kita cari duit.waktu tu nanti baru kita nampak betapa pentingnya financial management. lagi satu, duit biasiswa sebenarnya satu amanah..we all know very well where does the money come from. buka sikit mata,luaskan sikit pandangan..tengok dunia luar.macam mana org yg kurang bernasib baik kat luar sana. mcm mana susahnya nak cari duit.dan macam mana peritnya nak besarkan anak2 kalau duit yang ada x seberapa. so friends, let's sit for a while and reflect. how did we spend our money all these years.how can we improve our financial management. and most important, how can we contribute with it. minta maaf kalau ada terkasar kata.i know i'm not that good in writing things like this.

5 comments:

  1. i agree with you that proper financial management is lacking with people whose funds run dry quickly.

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh... tumpang ziarah ye.

    ReplyDelete
  3. wah...blanja 2-3 ratus sbb tension? apa kata pegi gym jogging ke, angkat berat ke atau bersepak terajang ke tuk lps tension? at least dpt gak exercise kan^^

    I think you've made a brilliant argument - the need for smart financial management.

    yg poket tak berapa dalam, mmg terpaksa lah kan.

    yg poket dia besar ckit tu, maybe tak terasa sgt. takpelah nk belanja lbh ckit, dah rezeki Allah nk bagi kt dia.

    tapi mestilah dlm batas2 yg diberikan. harta ni hakikatnya milik Allah. Kita hanya meminjam. sebagai ujian. untuk menilai kita: siapa yg guna pemberian Allah dgn cara yg diredhaiNya, dan siapa pula yg merasa harta tu milik mutlak dia untuk dibuat sesuka hati.

    hari pembalasan nnt Allah tanya. apa kita buat dgn harta yg Dia bg kita pinjam tu.

    ReplyDelete